Sunday, March 17, 2013

Death Valley – Mars 2013


Efter en natt på bortglömt motell (Wills Fargo) i spökstaden Baker, och frukost på Bun Boy (vars glansdagar ligger långt bak i tiden), var det dags för ännu en dags ökenäventyr.


I byn Shoshone provianterade vi inför den långa färden genom Death Valley (Dödens Dal).


Plötsligt fick vi se en coyote – en sorts varg som lever i ökenområdena. Så häftigt! Coyoten tittade nyfiket på oss och vi tittade minst lika nyfiket tillbaka. Häftigt!

Den lägsta punkten i Death Valley kallas Badwater Basin. Här finns en uttorkad saltsjö och man befinner sig 85 meter under havsnivån. Den varmaste temperaturen som har uppmätts här var 57 grader Celsius. I dag var det “bara” 40 grader varmt. Det är helt otroligt att man kan se snö på topparna av bergen intill Death Valley. Men så är de också 4000 meter höga.Körningen genom Death Valley är bedårande vacker i all sin karghet. Höjdskillnaderna är flera tusen meter. Vägarna slingrar sig fram genom de mest fantastiska berg och dalar. Bergen skiftar i grönt, rosa, blått, lila, svart, brunt.
När vi kom till sanddynerna i Mesquite visade termometern 111 grader Fahrenheit (ca 44 grader C). Dags att ta sig vidare mot svalare platser. Men Death Valley har verkligen överträffat alla förväntningar. Åk hit!


Hälsningar från Dödens Dal
från överlevarna Atlas och Ola 

No comments: